ناصر سوداني، نمایندهی اصولگرا، روی کاناپه لم داد و گفت: «فرهنگسازي نبايد در دانشگاهها متوقف شود.»
من کاناپهچی گفتم: «میفهمم.»
سودانیِ نماینده گفت: «مثلا تابلوهایی که فروشگاهها میزنند (1) و یا تبلیغاتی که برای کالاهای مصرفی صورت میگیرد (2)، بايد فرهنگسازی مد نظر قرار بگيرد.»
من کاناپهچی گفتم: «میفهمم. میفهمم. دغدغهات رو میفهمم.»
سودانیِ نماینده گفت: «من خیلی دغدغهمندم.» و توضیح داد: «نحوه رفتار (3) و پوشش مردم (4) و تعامل آنها با یکدیگر (5)، رعایت حقوق شهروندی مثلا در آپارتماننشینیها (6)، برنامههای صداوسیما (7) و هنری (8) و موسیقی (9) و... و اعزام کاروانها به خارج از کشور اعم از تفریحی یا ورزشی و آموزشی (10)، نباید خارج از چارچوب باشند.»
راهکارها
ما امروز برای تک تک دغدغههای مجلس راهکار ارائه میکنیم؛
1 - استفاده از رنگهای شاد و فونتهای تپل و فانتزی در تابلوی فروشگاهها ممنوع شود. فروشگاه اصلا تابلو نزنند. یک "دادزن" بگذارند جلوی در فروشگاه که هم ایجاد شغل کنند و از بار مسوولیت دولت و مجلس کم کنند، هم فرهنگ داد و هوار را احیا کنند.
2 - تبلیغات اصولا به این شیوهی مستهجنی که دارد، ممنوع شود. مگر اینکه آدم متشخص و اهل دلی بیاید و دربارهی مزایای بخاری، لاستیک، پفک، پوشاک مخصوص بزرگسالان، چای کیسهای، خوشخواب و غیره و تاثیر آن در زندگی انسان صحبت کند تا مردم مجاب شوند که آن محصول را خریداری کنند.
3 - نحوه رفتار مردم حتما باید فرهنگسازی شود. این چه وضعش است که هر کسی یک رفتاری شخصی دارد؟ آیا همین باعث تشتت آرا نمیشود؟ آیا منجر به هرج و مرج نمیشود؟ راهکار این است که "جزوهی نحوهی رفتار ایرانیان" تهیه شود و به شکل قانون تصویب شود تا هر کسی هر کاری دلش خواست نکند. در این جزوه ساعت خوابیدن و بیدار شدن، تعداد مسواک زدن در روز، حجم شادی و غم، درد دل، نفخ و... پیشبینی شود. هر شهروندی که نحوهی رفتارش خارج از چارچوب جزوه بود جریمه یا فلک شود.
4 - پوشش مردم دغدغهی خیلی مهم و قدیمی است. راهکار این است که "جزوهی پوشش و پیرایش ایرانیان" نیز تهیه شود. مردها همه از دم موهاشان را با نمره چهار بزنند. اگر موی بلند دوست دارند قد یک بند انگشت بیشتر بلندش نکنند و آن را هم از چپ به راست، خیلی با مماشات، آب و شانه کنند. مسائل مربوط به موی خانمها در جزوهای محرمانه به دست خودشان داده میشود که ما از آن بیاطلاع خواهیم ماند. پوشیدن لباس نیز باید اصلاح شود. مردها به لباس شش پیلی ایرانی روی بیاورند. خانمها از اپُل استفاده کنند تا در جامعه ایستا دیده شوند. لباسهای خاکستری و طوسی مختص ادارات و کسبه است. مردم میتوانند در جشنها از رنگها شادی مثل خاکستری راه راه استفاده کنند.
5 - تعامل مردم با یکدیگر زیر نظر یک ناظر بیطرف و از روی آییننامه انجام شود که مشکلی پیش نیاید.
6 - مردم در آپارتماننشینی حقوق شهروندی را رعایت کنند. رعایت حقوق شهروندی در جاهای دیگر اهمیت ندارد اما حتما در آپارتماننشینی حقوق شهروندی رعایت شود. دادن آزادیهای فردی، آزادی بیان، داشتن رسانه، حق داشتن وکیل و... از حقوقی است که حتما و تنها در آپارتماننشینی رعایت شود تا دغدغهای از این لحاظ در کشور باقی نماند. مثلا مشکلی در کشور غوغا میکند و ممکن است منجر به آمدن ناظرین حقوق بشری به آپارتمانهای ما شود این است که در آپارتمانهای ما به حریم خصوصی دیگران تجاوز میشود و کفش و دمپاییشان را در راه پله میگذارند. نکنید این کارها را. اینقدر جامعهی جهانی را روی تضییع حقوق شهروندی در آپارتمانهای ما حساس نکنید. ممنونم.
7 - فرهنگسازی در برنامههای صدا و سیما؟ (خندهی دستهجمعی.)
8 و 9- هنری و موسیقی؟ (خنده دستهجمعی) آخر چیزی مانده که بخواهیم فرهنگسازیاش کنیم؟ اوه ببخشید شاهکار اخراجیها را فراموش کرده بودیم. هنرمندان فیلم اخراجیها را الگو کنند و از روی همان بسازنند. خوانندگان نیز از روی استاد افتخاری مشق کنند. با تشکر.
10- البته در بحث اعزام کاروانها به خارج از کشور، فرهنگسازی موضوع اصلی نیست. برادرها بنشینند در مجلس و دولت فکرشان را بریزند روی هم که چطور ورزشکاران و دانشجویان و ... که به خارج اعزام میشوند با زبان خوش برگردند. با تشکر.
نسخه
امروز به جای نسخه، برای نمانیدگان دغدغهمند که این سطح دغدغهها برایشان استرس ایجاد میکند، یک گالن دمنوش گل گاوزبان و سنبلیته تجویز میکنیم. با توجه به فشاری که روی نمانیدگان است، اگر این دمنوش جلوی استرس را نگرفت باید از فشار کم کنیم.
منتشرشده در روزنامهی اعتماد، دورهی جدید، ستون کاناپه، 7 شهریور 90، شمارهی 2248
(طنزها را همانطور که در مطبوعات منتشر میشود، با حذف و تعدیل، در وبلاگ بازنشر میکنم.)
(طنزها را همانطور که در مطبوعات منتشر میشود، با حذف و تعدیل، در وبلاگ بازنشر میکنم.)