دوشنبه، دی ۱۱، ۱۳۹۱

زبان‌درازی یا دست‌اندازی

اسم این ستون را گذاشتیم از هر نظر بی‌ضرر که به کسی ضرر نرسانیم. به‌خصوص از نظر سیاسی. حالا عرض می‌کنم چرا؛

بی‌ضرر نوستالژی
از اولین ستون‌های نیمچه‌رسمی که نوشتم ستونی بود در روزنامه نوروز، هفته‌ای یکی‌دوبار، و اسمش را گذاشته بودم از هر نظر بی‌ضرر. آن موقع هنوز نه تنها دم درنیاورده بودم بلکه سبیل هم در نیاورده بودم، اما زبانم همین‌قدری بود که هست. (حق بدهید در زمانه‌ای که دست‌درازی به مال و حریم خصوصی دیگران عادی شده، زبان‌درازی فعالیتی بشردوستانه محسوب شود.)

بی‌ضرر عملی
این قصه برمی‌گردد به زمانی که هنوز شلوار جین‌های گشاد و موهای فکلی و خط اتوهای هندوانه‌قاچ‌کن و دماغ‌های عقابی به وفور در سطح شهر دیده می‌شد و هنوز مردم به عمل اعتقاد بیشتری داشتند تا عمل کردن. عمل کردن اول یعنی مطالعه و مطالبه، که هزینه‌اش زیاد بود و یک عمر باید بهایش را می‌پرداختند. برای همین به سمت عمل کردن دوم رو آوردند که هزینه‌اش زیاد بود اما یک‌بار باید پرداخت می‌شد. و این عمل عملی بود که روی بینی، گونه، زیر گردن، بالای گردن، اینجا، اونجا و باقی جاهای‌شان انجام می‌شد و احتمالا بعد از عمل نه تنها برای جامعه مضرر نبود که منجر به زیباسازی شهری هم می‌شد.
البته این‌که گفتیم ربطی به جامعه ما ندارد. ما یک اپسیلون کوچک از جامعه را شناسایی کردیم. 

بی‌ضرر دانشجویی
راستش این تفاوت حتا در دانشگاه‌های ما هم وجود دارد. آن‌زمان دانشجوها مشغول حذف و اضافه واحد بودند و ستاره‌دار می‌شدند که می‌درخشید و ماه مجلس می‌شد. الان ولی دانشجوها (بلانسبت شما) مشغول حذف و اضافه پروتز و چربی هستند. البته این‌ها هم می‌درخشند اما همچون یه نور کوچولو که اومدی ستاره شدی و بعد پوووف، کم کم که پایان ترم رسید و اضافه واحد و اضافه وزن پیدا کردند افسردگی می‌گیرند و می‌روند سر خانه و زندگی‌شان. البته ممکن است بعضی‌ها بیایند و بگویند بی‌عملی گاهی عین عمل است. ما هم می‌گوییم اوکی. همه گفتند زده، ما هم می‌گوییم زده. خوب شد؟

بی‌ضرر سیاسی
به همین دلایل بی‌ربط بالا، بعد از سال‌ها کار که از محکم‌کاری عیب نمی‌کند، برای همین دوباره‌کاری می‌کنیم و اسم این ستون را در روزنامه‌ی شرق می‌گذاریم از هر نظر بی‌ضرر که به کسی ضرر نرسانیم. به‌خصوص از نظر سیاسی. البته نه تنها برای ما، که برای باقی فلاسفه و بتونه‌کاران، این مساله تاریخی وجود دارد که مهم نیست چیزی ضرر نداشته باشد مهم این است که چه فایده‌ای دارد. البته تجربه ثابت کرده ضرر و فایده ستون‌های مطبوعات، حتا اگر "از هر نظر بی‌ضرر" باشند شبیه سازی است که شب می‌زنی اما صدایش فردا در می‌آید. حالا ببینیم فردا صدای چه کسی در می‌آید.


منتشرشده در روزنامه شرق، 11 دی 1391، ستون از هر نظر بی‌ضرر

(طنزها را همان‌طور که در مطبوعات منتشر می‌شود، با حذف و تعدیل، در اینترنت بازنشر می‌کنم.)